Sanırım hayatımın en hızlı 3 ayıydı.

Öncelikle bir itirafla başlamak istiyorum: “Blog tutmaya “bilgilerini sunan, paylaşımcı, iyi insan” imajı altında, ama esasen bildiklerimi!(insan bazen ne kadar kendini bilmez oluyor...) göstermek için başlamıştım...” Başlamıştım diyorum çünkü bu amacım çok kısa süre sonra oldukça değişken bir hal aldı.



Blog tutarken (yani bildiklerimi paylaşacağım diye düşündüğüm bu olay esnasında)  anladığım ilk şey, bir şeyler yazmaya çalışırken azda olsa yeni şeyler öğrendiğim oldu. Sanırım bu benim ilk aydınlanma sürecim.



Daha sonra bir kriz evresi geçirdim Bu kriz, yurtdışında gelişen haberleri tercüme ettiğim yazıların tavan yaptığı döneme denk geliyor. İnternet ve bilgi dünyasının büyüklüğü karşısında öylesine ezilmiştim ki; artık kendimi  “çok şey bildiğini zanneden ama esasen hiçbir şey bilmiyormuş olan”  cahil birisi olarak görüyordum.  Altına girdiğim bu sorumluluk, bir anda patlak veren güvensizlik ve “ne yapacam ya ben şimdi” paniği ile birleşince sadece tercüme yapabildim. Bu süre boyunca fikirlerimi dile getirmekten baya çekindim. 



Bu süreçten ise kurtulmam, yazılan bazı yorum ve mail’lere anlam üstüne anlam bindirmem ile gerçekleşti. Bana yazanlara gerçekten teşekkür ederim… Beklide o yorumlarda ve maillerde, bu blog’u beğendiklerini hiç söylemediler ama ben öyle gördüm, öyle okudum…



Şimdi ise anladığım şey şu: Blog yazmak hayatımın en eğitici ve en aktif zamanı... Sanırım hayatımda bundan daha yoğun bir öğrenme süreci geçirmedim. Tüm bunların yanında blog tutmak (yukarda anlattığım sebeblerden dolayı) içe dönük bir farkındalık yarattı bende...



Peki "blog tutmanın amacı ne oldu" diye sorarsanız.



Cevabım çok daha net.. En azından artık belli bir amacım var: “bu konuda daha çok öğrenmek ve öğrendiğim her yeni bilginin üstüne kendi görüşümü, bakış açımı eklemek…”



Sanırım blog tutmanın anlamını bir cümleyle özetle deseler, cevabım yukarıya yazdıklarım olurdu. (en azından yeni bir görüş açısı kazanana kadar…)



Sanki 15 yıllık serüvenimi kaleme almışım gibi anlattığım ama sadece 3 aylık bir süreç olan bu vakti size biraz da  istatistiksel olarak anlatayim...




  • Site 3 ay boyunca toplam 32.348 kez görüntülendi.

  • Bunun 19,855 kadarı 2006 ocak ayına ait.

  • Siteye Ocak ayında tekil olarak ziyaret sayısı ise 6,193 (Distinct hosts served)

  • Aynı ocak ayında transfer edilen data miktarı ise 1972.4MB

  • Siteye yapılan ziyaretler en çom Mozilla-Firefox browser ile yapıldı.

  • Ocak ayında en çok okunan ilk 10 yazi ise bunlar;





 










 




Bu 3 ay boyunca sitemi ziyaret edenlerin büyük bir kısmı, mobilasyon’a link veren sitelerden geldi. Bu sitelerden ilk 10 tanesini, onlardan gelen ziyaretçi miktarına göre sıraladım. Bildiğiniz gibi  “okuduğum favori siteleri ” ana sayfamdan vermiyordum ama bundan sonra bu ölçümleri her ay aynı ekrarlayıp, mobilasyon'a en çok ziyaretçi çeken 3 dost sitenin banner’larını ana sayfadan yayınlayacağım.  Ocak ayının ilk 10 sitesi bunlar;





  1. Atölye

  2. MarketingMa

  3. E-dünya

  4. Burkina

  5. Marketallica

  6. Acemi Blogcu

  7. Deniz Tuncalp

  8. Bloglar Alemi

  9. Blog kardesliği

  10. Oyuncu




Not: bu sitelerden gelen adetleri buraya yazmadım ama isteyen olursa mail atmanız yeterli…




Bu arada bu link verenler demişken Google’dan bahsetmemek olmaz. Sitemi ziyaret eden her 10 kişiden 7’si mobilasyon’a google aramalarından ulaşmış. Google sevdiğim bir markaydı artık daha da çok seviyorum… Yani bunca bilgiyi öğrenmemi, interneti efektif bir şekilde kullanmamı, ziyaretçilerin mobilasyon’a gelmesini sağlayan google’a ne kadar teşekkür etsek az.  Aslında işin doğrusu; bu güzel markayı yarattıkları için ve bu arama motorunda benim canavar gibi indexlenmemi sağladıkları için, neredeyse ilgili her aramada ilk sayfada çıkmamı sağlayan o meşhur algoritmayı yazdıkları için Larry Page’e , Sergey Brin ve Eric Schmidt’e teşekkür ederim.  (Google'ın hikayesini anlatan bir kitap çıktı... gerçi biraz uzun ama okumaya değer)




Blogosfere girmeden önce tanıdığım ve  blog dünyasında da beraber olduğum bazı kişiler var. Onlar farkında olmasalar da bana çok destek oldular. Çok sevdiğim bu kişilere yani Tunç'a, Alper'e ve Nevran'a ayrıca teşekkür ederim. 




3 ay sadece yazarak geçmedi, baya bi okumak gerekti... Tabi okumaya değer güzel siteleri bulmak zor oluyor ama daha zoru onları okumak ve takip etmek. Allah’tan okumayınca içimin rahat etmemesini sağlayan özel bir içgüdü geliştirdim. İşte bu temel içgüdüm ve bu güzel bloglar sayesinde artık sabaha kadar oturan biriyim, bu sayede içimde rahat !!! Ellerinize sağlık. İşte o güzel siteler…

 

















































































































































































































Abdagli 
Ad Kritik 
Altı Üstü Tasarım 
Antifit 
Arda Çetin 
Arda Kutsal 
Arshiv 
Atölye
Bet3 
Bildirgeç 
Blogistan 
Brand Box 
Burhanmt 
Burkina Fasa Fiso 
Buzz 
Cemshid
Cep Post 
Ceyhun Aksan 
Cezve 
Cihan Salim 
DATAsed 
Diyalog 
Dmry.net 
Dulsinya 
eDünya 
Ejderha Zamanı 
Elma+Alt+Shift 
Ephe
Erdinç 
Eylülce 
Farketing
Fenomen 
Ferruh Mavituna
Fındık Kabuğu 
Fikirbaz 
Flalog 
Görkem Çetin 
Hafif 
Huzeyfe.net 
Karalamalar 
MadBlog 
Manhem 
Mola Ver Rahatla 
Monofactor
Nahnu 
NetMagazin 
Oğuzhan
Ortak Defter  
Pazar Ola
PlasticWings -
Podcast Rehberi 
Reclamlar
Savaş Özay 
Serdar Öner 
Serhat Edip Weblog 
SiberKültür 
Su Gibi 
Taci Tırsak 
Taner Ayaz 
Tankado 
Tasarama 
TeknoTurk 
Ufuk Yayla 
Vebihamdik
Yuxel




 



Umarım her geçen gün daha güzel bilgiler bulur, üzerlerinde daha verimli düşünür ve bunları size daha faydalı bir şekilde iletirim.




Her şey için teşekkürler…




ReF