Vodafone aboneleri artık Voda'nın Universal Music  ile beraber sundukları müzik servisi sayesinde, UMG'nin 600.000 şarkılık veritabanından realtone, ringback tone, full-track audio , full-track video ve video streaming için içerik indirip, satın alabilecekler.



Aslında Vodafone  buna benzer bir servisi sunuyordu , tek fark eskiden 100.000 şarkı kapsayan bu servis artık Universal'in tüm kataloğunu tarayarak içeriğini 600.000'e çıkartmış oldu.



Sanırım bu ortaklık uzun bir süredir Telekom piyasasında, özellikle operatör bazlı yaşanan ve yaşanacak yakınsamalara bir örnek teşkil ediyor.



Bir taraf içerik sağlıyor, diğeri ise içeriğin yayınlanacağı mecrayı ve içeriğin ulaştırılmasını... Aslında Voda ile UMG'un ortaklık haberi çok büyük bir önem taşımıyor. Ama dikkatimi çeken olay; yavaş yavaş her sektör devinin, diğer bir sektör devi ile kendi aralarında takımlar oluşturuyor olması ve bu takımların çok uzun beraberlikler yaşaması. Vodafone Universal ile anlaşıyor, hemen karşısında



Sony BMG, EMI ve Warner Music gibi müzik piyasasının aslan payını kapan diğer devler ile diğer dev operatörlerin ortaklıkları... 20 ila 50 milyon arasında değişen müşteri oranları, milyonlarca içerik, müşteriyi dört bir yandan saran Push yada Pull medyalar, binlerce servis modeli...vs Convergence denilen olayın sakıncası burada gizli kanımca.

Dolaylı olarak birbiri ile alakalı olan farklı sektördeki bu dev şirketlerin güçlerini birleştirmeleri her ne kadar ortaya büyük projeler ve içerik servisleri sunuyor olsa da,  yaratıcılık&inovasyon açısından çok daha kuvvetli şirketlerin, büyüdükçe hantallaşan bu dev ortaklıklara karşı hiç bir rekabet gücü kalmamasını ve bu orta ölçekli, sektöre buluşsal katkı sağlayan şirketlerin bir bir ortadan kalkmasını tetikliyor. Bugün sayesinde milyon dolarlar kazanılan bir ringtone bile ufak bir şirket tarafından hayal edilmiş bir inovasyondur ve daha bunun gibi binlerce yeni buluş yine bu ufak ajanslar tarafından bulunacak...