Aylar önce "Bu topraklardan Case study çıkar mı?" diye bir yazı yazmış ve MMA'in (Mobile Marketing Association) Türkiye'de uygulanmış bir mobil pazarlama kurgusuna ödül verdiğinden, örnek vaka olarak gösterdiğinden bahsetmiştim.  Kurgunun sahibi, Turkcell'in mobil pazarlama ajansı olarak iş ortaklığını yapan Aerodeon'du...



 



Gerek yukarıda bahsettiğim bu ödüllü kampanyalar, gerekse diğer değerli kampanyalarımız ve inovatif mobil pazarlama ajanslarımız dikkatleri ülkemize toplamış olsa gerek ki, MMA yani tüm dünyada mobil pazarlamanın zirvesinde ki kurum İstanbul'da çok değerli bir konferans düzenledi.









 



Mobilasyon'u temsilden bende izleyiciler arasında yer aldım  :) Konferansın ana sponsorları olan Turkcell ve Aerodeon'a teşekkür etmek gerek. Bana kalırsa bomba gibi bir gün oldu.



 



Gerek katılımcılar, gerek dinleyiciler her biri birbirinden değerli kişilerdi. Örneğin dünyaca ünlü araştırma şirketinin Ovum'un baş analisti Eden Zoller konuşurken, Cenk Serdar'ın dinleyici koltuğundan kalkıp sorular sorması bu güzel günü anlatacak, değerli bir özet olabilir.



 



Bu tarz konferanslar hem bu değerli sunumları dinlemek için bir fırsat oluştururken, aynı sektörde çalıştığınız, ismini duyduğunuz ama kendisini bilmediğiniz kişilerle tanışmak içinde keyifli bir ortam sunuyor.



Forumu özetlemek gerekirse,



Turkcell mobil pazarlama müdürü Melis Türkmen ve MMA direktörü Laura Marriot'un açılış konuşmlarından sonra ilk sunumu Turkcell İçerik Hizmetleri ve Ortaklık, VAS yönetim birimi yöneticisi Yusuf Azoz yaptı. Güzel sunumunun başında algılardan bahsettiği... Dedi ki; "(mis)perception is, mobile=sms. "







 



Evet günümüz Türkiye'sinin yani sokakta ki insanın mobil pazarlamaya bakış açısı maalesef bu. Biz her ne kadar bunun yanlış olduğunu söylesek de, devamlı Alper'den duyduğum bir lafı burada tekrar etmenin tam yeri, tam zamanı (TYTZ, Doritos) olduğunu düşünüyorum. "Perception is realty..." Bu algıyı düzeltmemiz gerek. Bunun da en güzel çözümü, daha yaratıcı ve sms dışı kurgular yaratmaktan geçiyor.



Daha sonra Third-Screen'in başkan yardımcısı Heidi Lehmann, mobil reklam mecralarından bahsetti ve bu 4 farklı mecradan da örnekler verdi. Banner kurgularını anlattı. Sonra kürsüye Ovum'dan Eden Zoller çıktı ve bana kalırsa günün en güzel iki sunumdan birisini bizlerle paylaştı.  Çok değerli servislerden bahsetti. Mobil TV'nin geleceğinden ve olması gereken içerik tiplerinden örnekler verdi. Zaten dinlemesi de keyifli biri. Aksanından anladığım kadarıyla bir İngiliz. Yani prompter'dan okur gibi konuşmuyor. Mimikleri var, konuşurken nefes alıyor, gülüyor, iletişim falan kuruyor...



 


 





The weather Channel'ın Yönetim Kurulu başkanı yani patronu Louis Gump (aynı zamanda MMA'in de başkanı) çıktı ve dedi ki, "bu arkamda görmüş olduğunuz manzaranın(Esma sultanın camlarının ardında kalan boğazdan bahsediyor) ve 2 saattir bizi izleyen şu kuşun değerini bilin güzel insanlar..." Ondan sonra ne dediği pek önemli değil aslında. Çünkü dikkat çektiği manzaraya takılmamak elde değil.  



 









Tavanı dahil olmak üzere 5 bir tarafı camlarla çevrili Esma sultan'ın içinden boğaz, yağmurlu bir günde çok büyüleyici gözüküyor. Öyle bir manzara varken,  biri gelip bir powerpoint sayfasından ölümsüzlüğün sırrını verse pek önemsemezsiniz herhalde. Hele bir de amcamın teki, o havada takasıyla kıyıda olta atıyorsa... Ben de gittim fotosunu çektim...









Günün en güzel kısmı Esma Sultan'dan boğazı seyretmekse, en kötüsü de arabamı park ettiğim andı herhalde. Hani hatırlar mısınız yıllar önce Ortaköy'de tarihi bir okulda yangın çıkmıştı. İşte o okul, yani Esma Sultan'ın iki bina yanında ki bu tarihi Naime Sultan yalısı hala yanmış bir şekilde duruyor. Sanırım yıkılmayı bekliyor.





Fakat potaları sökülmüş basketbol direklerinin bulunduğu, denize sıfır bahçe çoktan 100 arabalık bir otopark halini almış. Kapıda da elektronik bir turnike... İçinde de bir görevli var. Her gelen-gidenden, belki de okulun hayatı boyunca öğrenci velilerinden toplayamadığı bağışı üç beş gün içinde makbuz karşılığı topluyor.



Girerken de, çıkarken de düşündüm, acaba burayı ne zaman otel falan yapacaklar da, biz de gidip deniz manzarasına karşı içkilerimizi yudumlayacağız.



 



Neyse dönelim forum'a...



Kahve arasından sonra, Didier Kuhn, Eric McCabe ve Sixto Arias Sanchez, mobile search konusunu detaylı bir şekilde anlattılar. On-portal, off-portal... vs vs



 



Mobil arama sunumunun ardından, Mobilera'dan Tolga Alıcı, Carrefour ile beraber yürüttükleri kampanyadan bahsettiler. Yanlış hatırlamıyorsam n adet ( yani Avogadro sayısı kadar) sms yaratmış bir kampanyaydı bu. Demek ki bazı konularda çok basit düşünmek gerek çünkü tüketici böyle istiyor.



 



Amerikalı Operatör Sprint'in mobil reklam müdürü John Styers'ı konuşmasından sonra kürsüye, Pepsi Pazarlama müdürü İsmail Uğur Öğlü çıktı. Müziğe ve futbola sonsuz destek veren Pepsi'nin müşteriyle olan iletişimini mobil mecra üzerinden sürdereceğini söyledi.  O da geleceğin mobilde olduğunu düşünenlerden...



 









Sonra günün en güzel 2 sunumundan diğerini yapmak üzere Aerodeon kampanya müdürü Pınar Bilican, müşterileri Frito Lay'in pazarlama müdürü Dilek Ergenekon ile birlikte sahneye geldiler. Hem MMA tarafından ödüle layık görülen kampanyalarının perde arkasından, hem de müşterinin mobil cihazlarına olan bağlılığından bahsettiler. Özellikle Pınar Bilican'ın anlattıklarını onun kendi tarzıyla, kendi ağzından dinlemenizi isterdim.



 





Deniz Güven (Finansbank, Pazarlama hizmetleri başkan yardımcısı) tam 15 dakikalık bir sunum yaptı ve günün en karlı ismi oldu. Bu 15 dakika boyunca yaklaşık 100.000 kişiye sms ile ulaştıklarından (izin tabanlı olarak) ve birçoğundan da geri dönüş aldıklarından bahsetti.


 

Sonra benim ilk başta, pentagon basın sözcüsü zannettiğim fakat meğersem Microsoft MSN ve Windows live direktörü olduğunu anladığım Matt Chamgane söz aldı. Ne dedi bilmiyorum, pek dinleyemedim, dikkatimi çok veremedim. Ama ne dediyse doğru dedi :) Her kim ki 1.90 boy, endam, gür bir ses tonu ve arkasında Microsoft bıdı bıdı direktörü yazan bir unvanı olsun, ne dediğini dinlemenize gerek yok, sadece basınızı öne arkaya sallayın ve onay verin...



 





Bu güzel gün; Buongiormo Türkiye Genel müdürü Mo Firouzabadian, Bango başkanı Anil Malhotra, Mark Kaplani Pharos Danışmanlığın yöneticisi Kurt Onur'un sunumlarıyla devam etti ve en sonunda da bir yuvarlak masa toplantısı ile son buldu.



 



Tekrardan MMA'a ve değerli konuşmacılara, ana sponsor olan Turkcell ve Aerodeon'a,diğer sponsorlara ve diğer tüm dinleyicilere (birde özel olarak Alper'e, kendimi gazeteci gibi hissettirdiği için) teşekkür ederim.







 



Bu güzel günü özetledikten sonra, son olarak bu tarz bilgi&fikir paylaşımı niteliğinde ki konferansların ülkemizde daha çok olmasıni dilediğimi belirtmek isterim. Avrupa'da uygulanan bir organizasyon var. Mobile Mondays... Her pazartesi günü,  sektörün çalışanları bir mekân belirliyor, bir konu seçiyor ve üzerinde sohbetliyorlar.



 



Baktığınız vakit belki bizlerin o kadar vakti yok, bu kadar sunumu hazırlayacak, sunacak adam da yok ama en azından ayda bir kez buluşsak. İki bardak kahve eşliğinde her ayın bir gününü, fikir ve bilgi paylaşımına ayırsak nasıl olur.



 



Benim bu acizane çağrıma kimler kulak verir bilmiyorum. Fakat benim bu tarz bir organizasyona el atma, yada atacak biri varsa sonsuz destek verme niyetim var.



 



Ayda bir kez, mobilitenin geleceğini, muhtemel gelecek senaryolarını, bugün yaşadığımız sıkıntıları, müşteri ilişkilerini, yeni ürün ve servisleri konuşalım. Ben günümün yarısını mobiliteyi araştırmaya ayıran biri olarak şunu diyebilirim ki;  1 saat boyunca yaptığınız kaliteli bir sohbet, 11 saat boyunca okuduğunuz white paper'lardan daha eğitici ve işe yarar oluyor. Aldığınız keyif de cabası...



 



Yeni bir konferansta sohbetlemek dileğiyle...







 Not: Basında yer alan bazı haberler var. Sırasıyla;



Akşam: "Turkcell örnek oldu"



MOBİL Pazarlama Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Louis Gump, Türkiye'nin Turkcell ile mobil pazarlamada pek çok ülkenin ilerisinde olduğunu söyledi. 'İstanbul, mobil pazarlamaya açılan pencere oldu. Turkcell'in mobil pazarlama konusundaki uygulamaları örnek oluyor' diyen Gump, 2011'de mobil pazarlamanın 11.3 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacağını söyledi. Türkiye'de ilk kez Turkcell'in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen Mobile Marketing Forumu'nda konuşan Gump, mobil pazarlamanın, şirketlerin vazgeçilmez reklam mecraları arasına girdiğine dikkat çekti.



Hızlı büyüme



Turkcell İçerik Hizmetleri ve Ortaklık, VAS Yönetim Birimi Yöneticisi Yusuf Azoz da Türkiye'de mobil pazarlamanın 10 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştığını söyledi. Turkcell olarak 4 yıldır, mobil pazarlama faaliyetleri yaptıklarını söyleyen Azoz, 'Mobil pazarlamada ciddi büyüme gördük.



4 yılda, 24 farklı sektörden 100'ün üzerinde markayla 216 mobil pazarlama projesi gerçekleştirdik. Gelecekte mobil pazarlama çok daha büyük pay alacağına inanıyoruz. Turkcell olarak 'izne dayalı pazarlamada' çok yoğun çaba gösteriyoruz' dedi.


 

Dünya Online: Mobil pazarlamanın hedef kitlesi herkes



Mobile Marketing Forumu'nda, dünyadaki ve Türkiye'deki mobil pazarlama alanındaki gelişmeler ele alındı.



Esma Sultan Yalısı'nda gerçekleştirilen Mobil Pazarlama Forumu'nda konuşan Turkcell İçerik Hizmetleri ve Ortaklık VAS Yönetim Birimi Başkanı Yusuf Azoz, Turkcell'in mobil pazarlama uygulamalarını ve mobil mecranın kullanımı sırasında edindikleri tecrübeleri anlattı.



Doğru tüketiciye gitmek ve promosyonları takip etmek gerektiğine işaret eden Azoz, kampanyalara tepki vermeyen müşterileri izne dayalı veri tabanından çıkarmak gerektiğini kaydetti.



Azoz, "Bizim operatör, mobil pazarlama kuruluşları ve marka olarak çok çaba sarf etmemiz gerekiyor. Çünkü bizim kitlemiz herkes. Burada kitlesel pazarlama en uygun yöntem. Bu yüzden kitlesel medya önemli. Zenginlik ulaşmak, erişmektir. Müşteriye basit teklifle gitmelisiniz" diye konuştu.



Third Screen Media İçerik Satın Alma ve Stratejiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Heidi Lehmann da, mobil reklamcılığın; mobil web, mobil video, text ve MMS şeklinde dört kanala ayrıldığını söyledi.



Abonelerin sistemin merkezinde bulunduğuna işaret eden Lehmann, "Aboneler değerli içeriğe ulaşmak istiyor. Bazılarına para ödemek istiyor, bazılarına ödemek istemiyor" dedi.



Lehmann, dünya çapında cep telefonlarından bilgi hizmeti alınabilmesine yönelik talepler arttıkça operatörler, yayımcılar ve içerik sağlayıcılarının mobil plotformu destekleyecek başarılı iş modellerini arama çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını kaydetti.



Ovum Baş Analisti Eden Zoller de, mobil pazarın dünya çapında "inanılmaz" boyutlarda büyüme kaydettiğine işaret ederek, bu alandaki yükselen trendleri ve büyümenin mobil pazarlar üzerindeki etkisini anlattı.



Zoller, operatörlerin başlangıçta mevcut TV programlama sistemiyle çalışmalarının, sonra mobil alana özel programlanmış sistemler kullanmalarının verimli olacağını dile getirdi.



Reklam sektöründe yeni medyaya doğru kayma olduğunu vurgulayan Zoller, internetin özellikle gençlere yönelik olarak kullanılan bir reklam platformu olanağı sağladığını kaydetti.



Zoller, "Operatörler ve yayımcılar (bu işin ipleri bizim elimizde olmalı) çekişmesi yaşıyor. Mobil reklam konusunda önemli bir envanter çalışmasına ihtiyaç var" diye konuştu.



The Weather Channel Interactive Mobil Uygulamalardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Louis Gump da "mobil web"in çok geniş erişimli bir alan olduğunun altını çizerek, "Mesela Wheather Channel ile kasırga ya da fırtınanın nereden nereye ilerlediğini canlı olarak izleyebiliyor, böylece nereye kaçıp korunmanız gerektiğine karar verebiliyorsunuz" dedi.



Mobchanics Genel Müdürü Sixto Arias Sanchez de mobil internetin oldukça gelecek vaat ettiğini, ancak sınırlamalar, ortamlar, durumlar ve uyarlamalarla ilgili birçok unsurun göz önüne alınması gerektiğini anlattı.





turk.internet.com: Mobil Pazarlama Forumu 2006 Yapıldı

     

Mobil Pazarlama Forumu 2006, Turkcell ana sponsorluğunda, Mobil Pazarlama Birliği (Mobile Marketing Association) tarafından İstanbul’da yapıldı.

   

Üçüncü defa yapılan forumun İstanbul ayağı ilk kez düzenlendi. Bir gün boyunca mobil pazarlama alanından katılımcıları ağırlayan etkinliğin ana sponsorluğunu Turkcell üstlenirken, kurumsal sponsorlar ise Aerodeon, JumpTap ve ThirdSecreenMedia olarak sıralandı.



Etkinliğin açılış konuşmasını Mobil Pazarlama Birliği Üst Düzey Direktörü Laura Marriott yaptı. Forumu İstanbul’da ilk kez yaklaşık 200 kişilik bir katılımla gerçekleştirdiklerini kaydeden Marriott, buluşmadan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Pazarlama mobil kanalın kullanımında önemli bir artışın olduğuna dikkat çeken Marriott, forumla mobil kanalın pazarlamada kullanımına her yönüyle ele almayı amaçladığını belirtti ve birlik hakkında bilgi verdi.



Forumda Turkcell adına konuşma yapan Turkcell VAS Yönetim Birimi İçerik Hizmetleri ve Ortaklık Yöneticisi Yusuf Azoz, şirketin 2002 yılında adım attığı mobil pazaralama alarnında şimdiye kadar geçekleştirdiği çalışmaları aktardı.



Türkiye 2005 mobil pazarlama pazarını 10 milyon dolar olarak tahmin ettiklerini kaydeden Azoz, 2011 yılında dünya mobil reklam pazarının ise 11,35 milyar dolar olacağının öngörüldüğünü belirtti.



Mobilitenin pazarlamada getirilerine değinen Azoz, bu sayede farklılaşma yaratıldığını ifade etti. Böylece anında etkileşim sağlandığına dikkat çeken Azoz, diğer yandan kişiselleştirmenin de sağlandığını sözlerine ekledi..