Amerika'da en büyük dertlerden biri trafik... Aynı ülkemizde olduğu gibi Amerikan vatandaşlarının da günlerinin büyük bir bölümü yollarda geçiyor. Hal böyleyken trafik bilgisi çok talep edilen içerik haline gelmiş bulunmakta. Yerel yönetim, halkı bu konuda bilgilendirmek için yolların büyük bir kısmını kamera ile donatıyor ve belli bir merkezden bu görüntüleri izleyip, trafik hakkında gözlemeye dayalı bir bilgilendirme yapıyor.



Bir başka yöntem ise yolların belirli noktalarına alı şeritler yerleştirerek, birim zamanda üzerinden geçen araba sayısına göre trafiğin akış hızını lokal olarak hesaplamak. Tabi tüm bu sistemlerin kurulması, bakım ve diğer masrafları büyük maliyetleri de beraberinde getiriyor.



Şimdi ise Amerika'da yeni bir sistem hayata geçmek üzere... Sistem arabayla seyir halinde olan cep telefonu kullanıcılarının, cihazlarından yayınlanan sinyallerin ölçülmesine dayalı... Tamamen izin tabanlı olan bu sistem'de kullanıcılar, yola çıkmadan önce telefonlarını açık konuma getiriyor ve en yakında ki baz istasyondan diğer bir baz istasyona dahil olmak için geçen süre hesaplanıyor. Bu süre iki istasyon arasında ki sabit mesafe sayesinde bir Yol/Zaman bilgisi yani ortalama hız bilgisi elde ediliyor.



Ne kadar çok arabadan sinyal alınırsa sonuçlar o kadar sağlıklı oluyor. Tabi bu sistemde kullanıcıdan alınan ve yayınlanan bilgiler için, kullanıcının kimliği, numarası gibi özel bilgilerin hiçr bir önemli yok. Zaten bunların alınmadığı ve asla paylaşılmayacağı belirtilmiş.



Aslında sistem zaten var olan verileri anlamlı bilgiye dönüştürmeye dayalı. Sistemin eyalet başına maliyeti 6milyon$. Bu para bilinen trafik monitörleme yöntemlerine harcanan paranın tam 6'da biri. Yani çok büyük bir tasarrufta söz konusu… Bu servis 6 ay içersinde çalışır hale gelecek.



Aynı servisi Türkiye'de hizmete sunmamak için hiç bir engel yok. Bildiğim kadarı ile operatörlerin de lokasyon bazlı çalışmaları mevcut. Aynı zamanda trafik bilgisi verilen servislerde var.



Burada kritik olan içeriği alacak olanla, içeriği sağlayacak olan kitlenin aynı olması. Servis ortaya çıktıktan sonra servise içerik sağlayanlara yani sistemin cep telefonu sinyallerini kullanmasına izin verenlere, bu izni vermediği halde servisi kullanmak isteyenlerden ayni ücretlerin alınması tabi ki de doğru olmaz. İçerik sağlayanlara mutlaka bazı geri dönüşler sağlanmalı..