CSC(Common Short Codes)... bildiğimiz kısa numaralar. Bizde ki 4 haneli VAS(Value Added Services) numaralarına karşılık olarak, dünyanın genelinde 5 haneli numaralar kullanılıyor. Dezavantajı bizden bir rakam fazla kullanması (gerçi bunu rakamlara karşılık gelen anlamlı harf kombinasyonları ile bir avantaja çevirmiş durumdalar, no'lar daha rahat akılda kalıyor), avantajı ise numara kapasitesi çoğaldığından fiyatında buna bağlı olarak düşmesini örnek olarak verebiliriz.



Tabi CSC'nin en önemli özelliği "Operatör Bağımsız" numaralar olması. Ülkemizde operatör politikalarından dolayı CSC'leri neredeyse sadece bağış kampanyalarında kullanıyoruz. USA, UK ve Kanada gibi bazı pazarlarda ise CSC oldukça yaygın. Örneğin Google yeni bir servis altyapısını herhangi bir CSC üzerinden yapabiliyor. Hizmet verdiği ülkenin kullanıcıları, operatör farkı olmadan bu servisi kullanabiliyor. Bunun sonucunda;




  • Hedef kitle büyüdüğü için servis daha çok kullanılıyor.

  • Servis daha çok kullanıldığı için, "kulaktan kulağa" pazarlama daha verimli işliyor.

  • Servis daha çok gelir getiriyor. Operatörler ve en önemlisi sektörün fikir fabrikaları olan 3.party'ler daha çok kazanıyor.

  • Daha çok kazanan oyuncular ya kendilerine daha büyük bir yelkenli tekne alıyor yada daha fazla yatırımla daha çok üretiyor... vs,  sonuçta pasta dilimleri büyüyor.



Tabi bu pazarlarda da operatörlerin sadece kendi hakimiyetlerinde olan servislerinin sayısı CSC servislerinden fazla. Zaten CSC tercihini kablosuz taşıyıcılardan ziyade, içerik sağlayıcılar yapıyor.



Elime USA ve Kanada'da ki CSC üzerinden yapılan servislerin listesi geçti. Sizlerle paylaşmak istedim. Bana kalırsa tamamen konu bağımsız olarak kullanılan bu numaraları inceleyerek pazardaki servislerin durumu hakkında bazı bilgiler elde etmek mümkün. Yararlı olacağını düşünüyorum. 



Kanada:



CSC'leri 5 yada 6 hane uzunluğunda

4 haneli numaralarda var ama bunlar su an için reserve edilmiş.

CSC'nin aylık kirası 500$



Geçmiş CSC (Kanada) servisleri için tıklayın

Mevcut CSC (Kanada) servisleri için
tıklayın



Daha fazla bilgi için: www.cwta.ca





USA:



CSC'ler 5 haneli

Numaralar 3, 6 yada 12 aylık olarak kiralanabiliyor.

Rasgele satın alınan CSC'ler  için aylık ücret 500$

Eğer numara seçilecekse aylık 1000$ ücret ödenmesi gerekiyor.



Mevcut CSC (US) servisleri için tıklayın



Daha fazla bilgi için: www.usshortcodes.com