Avea’nın ‘Gibigibiler’ karakterleri mahkemelik oldu. Ünlü karikatürist Varol Yaşaroğlu ile eski eşi Fatoş Yaşaroğlu Bozoğuz, 10 yıl önce yarattıkları grafik karakterleri Grafiler’in Young&Rubicam Reklamevi tarafından yapılan Avea reklamlarında kendilerinden izin alınmadan kullanıldığını belirterek dava açtı.



Örnek olacak

Karikatürlerinin çalınarak 10 yılı aşkın süredir yaptıkları işlerin yok sayıldığını söyleyen Fatoş Yaşaroğlu, “Türkiye’deki profesyonel karikatürist ve ressamlardan yazılı görüş aldık. Hepsi reklamlarda kullanılan tiplerin ‘Grafiler’ olduğunu belirtiyor. Karşı taraf, Grafiler ile Gibigibiler arasında farklar olduğunu öne sürüyor. Çünkü taklit edilirken kopyalama belli olmasın diye ufak tefek değişiklikler yapılmış” diyor. Bu olayın Türkiye’deki sanatçıların telif haklarının korunması açısından da çok büyük önem taşığını anlatan Yaşaroğlu, Grafiler’i bundan tam 14 yıl önce çocukluk fotoğraflarından esinlenerek yaratmış.



Çizimlerini 12 yıl önce tescillettirdiği anlatan Yaşaroğlu, “Türkiye’deki pek çok karikatürist ve ressam bu olaydan sonra kendi çizimlerinin de tehdit altında olduğunu düşünüyor. Davaya sonuna kadar devam etmek istiyorum. Artık kimse kimsenin fikrini bu kadar kolay çalamayacak” diyor.



İngilizlerde çok beğendi

İki yıldır İngiltere’de yaşayan ünlü karikatüristin hedefi, Grafiler’i Snoppy, Simsons’lar gibi tüm dünyaya yaymak. İngiltere’de Grafiler’e büyük ilgi olduğunu söyleyen Yaşaroğlu, şöyle konuşuyor: “Grafiler’in saatlerinden t-shirtlerine kadar pek çok süs ve giyim eşyasını üretip, dünyaya pazarlıyoruz. Japonya’dan Amerika’ya dünyanın her tarafından müşterilemiz var. Esinlenme daha çok sanatsal konularda söz konusu olur. Ancak olay, ticari bir nokta taşıyorsa iş değişir. Biz, burada Garfield, Snoppy gibi dünyada ticari değeri olan ürünlerden bahsediyoruz.”



Ufak değişiklik bile suç

Avea’nın Gibigibiler karakterlerinin kendi çizimlerinin birer kopyası olduğunu söyleyen Fatoş Yaşaroğlu, “Çizimlerde, bizim karakterlerimiz üzerinde ufak tefek değişiklikler yapmışlar” diyor.