Çok eskiden beri İsveçte ve Finlandiya'da uygulandığını bildiğin bir sistem var. Kullanıcılar yarattıkları air-time yada arandıkları süre oranınca, bedava kontör yada konuşma kazanıyordu. Zaten bu yöntem daha sonra Avrupa'da oldukça yaygınlaştı. Bir kaç gün öncede İngiliz 3 operatörünün buna benzer yeni bir uygulama başlattığını öğrendim ama bu biraz farklı. "3" operatörü "pay as you go" müşterilerine arandıkları dakika başına para (evet para €) ödüyor.



Benim aklıma gelen ise bu tarz aramalar yada yaratılan air-time'lar ile promosyonel bir para birimi icad etmek. Bu para müşterilerin sadece "ses dışı" servislere (katma değerli servisleri Wap, GPRS) ödemesi için bir alternatif olacak. Yani bu paralar ile arama yada bireysel mesajlaşma (C2C) yapılamayacak. Bu sanal para biriminin adına şimdilik VASPARA(VP) diyorum. Örneğin kontör birimi üzerinde konuşursak,;



·        Harcanan her 10 kontör için 2 VP.



·    Sizi gelen her arama için (10 kontörlük bir arama) 6 VP. (önemli olan kendini aratmak)



Örneğin o hafta gelen ve giden aramalar ile toplam 100VP kazandık. Bu 100VP'yi Wap'da gezinerek, içerik indirerek yada mobil servislere üye olarak harcayabiliriz. Tabi bir logo içeriği 8 kontör ise bunun VP değeri 20 olabilir. Tüm bu oranlar tamamen kurguya bağlı olarak değişir



Bence bu tarz bir uygulama kullanıcılarda VAS ve Data kullanım alışkanlığını yaratabilir. Kullanıcılar, operatörlerin ve iş ortaklarının lanse ettiği bir çok yeni servisi maliyet korkusu yada alışkanlıkları olmadıkları için hç denemiyorlar bile.



Kaldı ki konuşarak yada mesajlaşarak harcanan 10 kontör her hangi bir üzüntüye sebep olmazken, Wap'da gezerken harcanınca (bana kalırsa) bir anda pişmanlık yaratıyor.



Bu uygulamanın,  satın aldıkları içeriği indirirken para ödemek zorunda kalan müşterilere ve bu yüzden biraz mantıksızlaşan mobil pazarlamaya bir nebzede olsa rahatlık getireceğini düşünüyorum.