Turkcell'in web sayfasında ki basın bültenine göre Nokia ve HP'nin beraber geliştirdikleri ürün "Visual Radio" artık ülkemizde de kullanılabilecek. Hayırlı olsun, umarım herkesin severek kullanacağı ve kalıplaşmış alışkanlıkları değiştirebilecek bir servis olur.



 



Ürünün bana kalırsa en büyük özelliği, kullanıcıya anında satış imkanı sunan bir reklam mecrası olma potansiyeli... Bunlardan bahsetmeden önce ürün hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Daha önceden de belirttiğim gibi bu ürün Nokia ve HP'nin ortak çalışması. Bu servis tüm dünyada, yerel operatörler ve bu iki firmanın ortaklığı ile yapılyor. Servis şu an sadece Nokia'nın bazı modelleri tarafından destekleniyor. Nokia'nın tahminleri 2006 senesinde tam 100 milyon Visual Radio telefonun pazarda kullanılıyor olacağını söylüyor.



Visual Radio basit olarak anlatmak gerekirse, arabalarda dinlediğimiz radyoların RDS(radio data system) destekleyen modellerinin, mobil telefonlara uygulanmış hali. RDS dediğim, hani şu yolda giderken birden radyo ekranında bazı yazılar çıkar (sanatçının adı, şarkı adı, albüm... vs); işte o. Türkiye'de bu hizmeti sadece "radyo eksen", "power grup" gibi bazı kanallar sunuyor.



Eğer cep telefonunuz bu altyapıyı destekliyor ve dinlediğiniz kanal interaktif data yayını yapıyorsa, bir yandan cep'ten radyo dinlerken bir yandan da GPRS ile şarkı bilgilerini yada diğer başka bilgileri alabiliyor, bir sonra ki şarkı için istek yapabiliyor, oylamalara katılıp bazı promosyonal hediyeler kazanabiliyorsunuz. Tabi Visual Radyo altyapısını destekleyen bir kanalı dinlerken bu özelliği kapatabilirsiniz de. Tamamen kullanıcı tercihine kalmış bir özellik.



Bu servise Türkiye'de kimler içerik sağlar bilmiyorum. Bana kalırsa farklılaşmak, hedef kitleyi büyütmek, reklam gelirlerini arttırmak ve marka imajını yükseltmek adına radyo kanalları için bulunmaz bir fırsat. Benim böyle bir olanağım olsa, içerik ortaklığı için Turkcell'le çoktan konuşurdum.



 



 



Bu servisin mevcut özelliklerinden faydalanmak için handset ile sistem arasında GPRS üzerinden data alışverişi yapılması gerekiyor. Bu da demek oluyor ki, bağlantı paralı...



Konuyu gene ücretlendirme mantıksızlığına getirmek istemiyorum ama bu ürün bu soruna oldukça müsait. Şimdi burası eğer reklamın yapılacağı bir yer olacaksa kullanıcı gene markaların reklamlarını izlediği için charge ediliyor olacak.  Bence konuyu 4 şekilde çözmek mümkün.

   



        1- Reklamsız bir yayın ama GPRS ücretli.



        2- GPRS ücretlendirilmez ama zarar reklam verenden tahsil edilir.



        3-Aylık bir sabit ücret ve sınırsız kullanım (eğer mümkün olursa reklamlı ve             reklamsız yayın olmak üzere iki farklı sabit fiyat verilir)



        4- Kullanıcıya izlediği reklam kadar servisi bedava kullanma olanağı sunulur.



Bunların haricinde "Google müzik arama motorunun bulduğu içerik" ile Visual Radio oldukça örtüşüyor. Google'da aranan bir şarkı sonrasında, sistem kullanıcıya şarkı ile ilgili tüm bilgileri ve bununla alakalı tüm ürünleri sunuyor. Kullanıcı bu sonuçların sonrasında hemen o şarkının bulunduğu CD'yi yada mp3'leri elektronik ortam üzerinden satın alabiliyor. 



Şimdi bu servis sunulurken cepde kullanıcının işlemlerini gerçekleştireceği bir ara yüz olacak. Belki bu arayüzü biraz daha geliştirerek çalan şarkının sadece ringtone, wallpaper gibi yan ürünlerinın m-pay ile satışı değil, mp3 gibi doğrudan ve CD/kaset gibi dolaylı satışlarıda bir Online Satış Mağazısının ortaklığı ile sağlanabilir.



Bu özelliği ya servis sağlayacı yada içerik sunan radyo kanalıda bu tarz antlaşmalar ile kendi arayüzünden müşteriye satış yapabilir.



İşe yazının başında bahsettiğim özellik buydu. Kullanıcı bu servisi hem işitme hemde görme organları ile algılıyor. Fakat ana-içeriğin(müzik) yapısı dolayısıyla, kullanıcı sadece işitme organlanlarını(duyusal kısım) yoğun bir şekilde kullanıyor. Görme duyusu ise beklenti yaratıldığı halde pek kullanılmadığı için doyurulamıyor ve boşta kalıyor. Görsel kısmın acilen o yada bu şekilde kullanılması gerek yoksa müşteri mennuniyetsizliği...Emin olun eğer bu bir dijital TV servisi olsaydı, katma değerli servisler bu kadar rahat yapılamazdı.



Günün sonunda bu bir radyo ve insanlar bunu dinliyor. eMüşteri kendi kendine soruyor "peki benim ekranla işim ne?" İşta tam bunu sorduğu anda ekrana bir anket sorusu geliyor. En beğendiğiniz sanatçı, en sevdiğiniz şarkı, tuttuğunuz takım... vs. Ekranı kullanmak adına bu sorular cevaplanıyor...



Tüm bu soruların cevapları bize zaten cep no'su bilinen kişinin sosyo-ekonomik bulguları bir bir veriyor. Bana kalırsa bu servisin anketlere geri dönüş oranı %50'lileri rahat aşar. CRM'in kralı yapılır bu servis sayesinde. Düşünsenize hani kullanıcının o en beğendiği şarkıcının yeni albümünü satmak bir anda nasılda kolaylaştı hemde gene mobil olarak.



İşte o yüzden diyorum ki ufak gelirler peşinde koşmaktansa (örnek: GPRS ücretleri yada reklam gelirleri) bu tarz avantajları kovalamak daha mantıklı geliyor bana.



Bana kalırsa Visaul Radyo'yu iyi analiz etmek gerek. Çünkü bu ürün geleceğin TV yayıncılığı hakkında önemli ipuçları veriyor. "Visual TV" hemde yayın akışını kullanıcının belirlediği, yani kişiye özel içeriğin sunuldu bir TV kanalı...Hemde mobil cihaz üzerinden izlenebiliyor....



Sonuç olarak aynı anda kullanıcıyı, radyo kanallarını, operatörleri, müzik piyasını ve reklam verenleri ilgilendiren önemli bir servis. Umarım servis hakkında ilerde konuşacak çok şey olur. 



Servisin demosuna buradan ulaşabilirsiniz...