Knowledge Network, insanların mobil video’yu nasıl kullandıkları hakkında bir araştırma yapıyor ve abonelerin yarısının bu imkanı kullanmadıkları sonucunu görüyor. İnsanlar bunun yerine bunun yerine daha çok Laptop üzerinden video izliyormuş...



 



Mobil videolara erişim, hem cep telefonundan hem diğer mobil araçlardan rahatlıkla sağlanıyor. Yine de görünen o ki kullanıcıların %30’luk bir kısmı,  en donanımlı cep telefonlarını aldıkları halde, bu cihazları mobil videodan ziyade, daha çok başka servisler için kullanıyorlarmış.



 



İnsanlar en iyi tekniklerle geliştirilmiş cep telefonlarına hep ilgi duymuşlardır. Tabi bu ilginin yeni servislere üye olma merakından kaynaklanıp kaynaklanmadığı da tartışılır. Sonuçta her üye olan, bu servisi kullanmıyor. Belki sadece kullanabilir olmak yada istediği an bu tarz ürünleri kullanabileceğini bilmenin vermiş olduğu huzur, tüm bu deneyimlerin önüne geçiyordur.



 



Araştırmalara göre abonelerin %88’lik bir dilimi, reklam destekli videolar izliyor...tabi eğer ücretsizse…bir de %89’luk bir dilim var ki, tamamen reklam dolu videoları izliyor.. Tabi bunlar da yine tahmin edeceğiniz gibi ücretsiz olanlar…



 



Neden ücretsiz video’ya yada reklam videolarına bu kadar talep var derseniz, bence cevap zor değil. Şu an kullanıcı, mobil videoyu yeni yeni tecrübe ediyor(adam daha video’lu telefonunu bile yeni aldı…) ve bu yüzden reklama tahammülü (henüz) çok yüksek. Reklamlar bilinen en ucuz ve bu ucuzluğa göre en kaliteli içerik sunan yayınlardır. Kullanıcılarda işte bu ücretsiz içeriklerle, yeni teknolojiye uyum sürecinde tecrübeleniyorlar.  Yani her yeni çıkan ürünün, piyasada tutundurulması için yapıla promosyon çalışmaları gibi, mobil video’ya da alışma süreci bedava yaşanıyor yada yaşatılıyor.



 



Sektör deneyimi önce bedavaya yaşatıp, kullanıcıların bu ufak ekranlara alışmasını hatta diğer sabit olanların yerine, taşınabilir olan bu yenilere bağımlı hale gelmesini sağlıyor. Ne zaman ki bu context diğer alışılmışların (TV ekranları, Laptop ekranları…) yerine geçecek, işte artık müşterimiz para ödemeye hazır hale gelmiş demektir.



 



Bu aşamada bu mecra üzerinden yapılan reklamları ve bu reklamların yaptığı etkiyi incelemek gerekirse durumun bilindik TV yada PC (Youtube..vs) içeriklerinin çok daha gerisinde olduğunu söyleyebiliriz…



 



Bunun birçok sebep var;




  • Birincisi mobil video kullanıcılarının sayısal olarak azlığı… Kullanıcı kitlesini çok fazla olmadığından, mobil videolar aracılığıyla yapılan reklamların henüz yüksek oranlarda kar getirmeyeceğini düşünüyorum. Abonelerin sayısı arttıkça verim de buna paralel olarak artacak. Laptolar izlenebilirlik olarak (şu an için) daha portatif olduklarından dolayı, bu aygıtlarda video izleme oranı daha yüksek. Araştırmalara göre bu insanların %80’i Laptop üzerinden videoları evde izleyebildikleri gibi, aynı içeriği başka bir yerde daha izleme imkanına sahip oluyor. Yani teknoloji taşınılabilir oldukça teknolojik aletlerin kullanımı da artıyor. Zaten bu da neden cep telefonlarının bu kadar tercih edilir olduğunun altında yatan cevap.



 




  • İkinci olarak ise, bakmak ile görmek arasında ki farkı söyleyebilirim. İnsanların şu an mobil videolara bakarken görmemelerinin oldukça doğal. Çünkü henüz kendileri content’ten ziyade context’e yani ekrana, yada yeniliğe odaklanmış haldeler ve bu alışma süresi içinde algıları içerik hakkında çok seçici olmayabilir…



 



Ben bu alışma sürecinde, hem reklam modelinde olduğu gibi bedava hem de çok daha işe yarar ve kullanıcıya yakın olması sebebiyle sokak içeriğini, yani kullanıcı tarafından üretilmiş içeriği (user generated content) çok daha uygun buluyorum. Bu içerik daha eğlenceli olması ve buna ek olarak kullanıcıların, hem izleyen hem de üreten tarafta olması sebebiyle, alışma sürecini çok daha hızlandıracaktır. Aynı zamanda oluşturulan bu içerikler, müşterinin aslında nasıl bir içerik görmek istediği hakkında büyük ipuçları vereceğinden, ileriye dönük çok daha büyük bir geri dönüşü olacaktır.



 



Şu ana kadar sokak içeriği bazlı üretilen servis yada ürünlerin çoğu, içeriği müşteriden mobil kanal üzerinden toplayıp, bu içerikleri WEB üzerinden yayınlamak, izletmek modeline bağlı olmuştur.



 



Hâlbuki bu model, Mobil mecraya değil, WEB’e hizmet etmektedir. (Bakınız HEEP…)