Alper'in her konuda ilk beşlerini paylaştığı bir blogu var. Güzel, eğlenceli bir yerdir. Bu sefer ki konusu cep telefonları olunca, pasıda doğal olarak bana atmış.

Bende onun yazdıklarına ilaveten bir kategori daha ekleyip kendi ilk beşlerimi yazdım...



Bundan sonra pas olur mu, bu konuda? Olmaz çünkü kale boştu gol attım. Haydi o zaman santrayla beraber omuz omuza...



Cep telefonsuz dünya



1-Günün belirli saatlerinde periyodik olarak beklediğiniz telefonlar yada sizden beklenen aramalar ve saatlerce ama saatlerce ev telefonundan konuşmak...



2- Arkadaş arıyorum arkadaş...Arkadaş arıyorum arkadaş. bu dalga çok kötü 14'e gel.tamam...Ne Mırc, ne de sms, bir başkadır Walkie Talkie'den gelen ses :)



3-geymwoch yani GameWatch(en baba oyunu donkey kong'dur ), Nintendo-Game Boy, Sega-GameGear derken içinde Tetrisinde olduğu yeşil monitörlü 100'lük oyun konsolları...  



4-Elde taşınan walkman ve kaset dolu cepler...



5-Yaklaşık 5  kilo ağırlında olan ve omuzda zar zor taşınabilen Video kayıt Kameraları





Cep Telefonlu dünya...



1-The number you have called cannot be reached at the moment. please try again later....



2-95- 96 senesinde babamla beraber tasarlayıp, ürettiğimiz küçük telefon antenleri ve renkli express kapaklar... Kanımca Logo-melodi pazarının temelleri bu tarz ürünlere olan yoğun ilgiye dayanır.  



3-diğer gsm operatöru ...yorumsuz



4-99 depremi sonrası, sadece bir defaya mahsus olacak diye çıkarılan "özel iletişim vergisi" ve şu an senenin 2006 olması... Ve Türkiye özel iletişim vergisi, özel olmayan kısmı, kdv'si, lüks vergisi derken dünyanın en ama en pahalı vergisine sahip devleti...Bu özel iletişim vergisi öyle bir saçmalıkki, telefonu iletişim haricinde kullansanız dahi (örneğin bir melodi için yada bir resim için bile) bu vergiyi paşa paşa öderiz.. Bir de bu yetmezmiş gibi bu vergiler kanunen masraf olarak kabul edilmeyen yani sene sonunda vergi matrahindan dusulemeyen giderlerdendir.



5-annelerin bir türlü düzgün yazamadığı smsler; "oglum+neredesin+merak+ettik+gel+hadi+annen" yada "oglumneredesinmerakettikgelhadiannen"





Olayın seyrini değiştiren ilk 5 telefon modeli



1-Nokia 6110: Gelmiş geçmiş en güzel, basit, işlevsel, kolay, şık telefondur. Kişiselleştirme'nin kapaklardan, antenlerden çıkıp yazılıma yani logoya, melodiye dökülmesine hizmet etmiştir. Yıllarca kullandım. Sonra devamı olan 6210, 6310...O telefon zamanında benim herşeyimdi :)



2-Ericsson 337 (95 yılında çıkan, fiyatı $1200 - 1500 civarında olup tek özelliği takvim ve alarm saati olan çelik parçası. Bu da abisi 338 gibi 5. kattan düşşe dahi bişi olmayan modellerden. Bu cihazı 5-6 sene kullanan arkadaşlarım vardır.



3-Nokia 3210: Birgün vitrinde telefonlara bakıyordum. "Yaşasın en güzeli benim ki" diye kendi kendime düşünürken, gözüm açık gri ve beyaz renklerde, sanki kobra yılanın başını andıran, kare yapılı bişiye takıldı.

Yemin ederim ilk başta bunun telefon olduğunu anlamamıştım. Anteni bile yoktu.

Sadece tasarım... Ne bir telefon hafızası vardı, ne de bir başka özelliği. Titreşimi bile yoktu ama sonradan takılırdı. Ekranından gülen suratlar falan çıkıyordu, farklıydı... Bir telefonun bir diğerine benzememesi gerektiğini ve rengininde siyah olmaması gerektiğini öğreten, telefon tasarım sektörünün vizyonuna vizyon katan modeldir.



4-Ericsson 628. Değiş tokuş kapaklar, küçülen antenler, ince piller...vs Neredeyse araba modifiyesi kadar çeşitliliği vardı ve bir cep telefonun, sahibinin isteğine, zevklerine göre kişiselleştirilmesi gerektiği fikrinin oluşmasından en büyük pay sahibi telefon. Ucuz bir telefondu, telefon artık zengin malı olmaktan çıkıp yaygın bir cihaz olmuştu... Kanımca o gün bu telefonu renkli kapaklarla, kısa antenlerle donatan kişilerle, bugün logo melodi pazarını takip eden müşteri profili aynıdır.



5-Nokia 8110: Yüzünüze uyumlu telefon ne demek...Hemde grafik ekranlı ve 5 satır, evet tamı tamına 5 satır ekranı olan bir telefondu bu. Ama çok satmasının sebebi bunlar değildi. Neden mi çok sattı? Kendisini Matrix telefonu olarak tarihe geçmiştir. Filmde var dı ya, tek tuşla açılan telefon...