Numara taşınabilirlik uygulaması olan 15 ülkede abone değiştirme oranı yüzde 10'un altında kalıyor. Finlandiya, Hong Kong ve Danimarka en çok operatör değiştiren GSM abonesine sahip ülkeler oldu.



Numara taşınabilirlik yönetmeliğinin Telekomünikasyon Kurumu tarafından Başbakanlık'a gönderilmesi, GSM operatörleri arasındaki rekabeti hareketlendirdi. Cep telefonu numarasını değiştirmeden, operatör seçme şansına sahip 15 ülkede yaklaşık yılda abone değiştirme oranı ortalama yüzde 10'u aşmıyor. Analysys Research tarafından 2005 yılında yapılan araştırmaya göre İtalya, Portekiz, İngiltere, Fransa, Almanya ve İspanya'da abone değiştirme oranı yüzde 10'un altında kalıyor. Sadece Finlandiya, Danimarka ve Hong Kong'ta değişiklik yüzde 20'nin üstüne çıkıyor. Özellikle yüksek fatura ödeyen faturalı aboneler daha ucuza konuşma şansı yakalarken, operatörler burada yaşadıkları kaybı servisle kazanmaya çalışıyorlar.



Hakim olan sıcak bakmıyor

Operatörler dünya çapında numara taşınabilirliği kendilerine uyarlamaya çalışıyor. Numara taşınabilirliği sayesinde kullanıcılar numaralarını yeni abone oldukları operatörlerin servislerini beğenmedikleri taktirde tekrar değiştirme olanağı sağlıyor. GSM operatörleri kayıplarını kapatmak için farklı servisler satmaya çalışıyor. Numara taşınabilirlik, gelişmiş ülkelerin büyük çoğunluluğunda GSM şirketleri tarafından zorunluluk haline getirilmeye çalışılıyor. Numara taşınması GSM operatörleri içinde müşteri kapma ve elinde tutma açısından önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor. Numara taşınabilirlik konusuna hakim operatörler bu uygulamaya sıcak bakmıyor. Ancak Türkiye'de aylık 12 dolar seviyesinde olan cep telefonu hizmeti ve yüksek vergiler fiyat rekabetinden çok, tarife rekabetini doğuracak. Fiyatlardaki dramatik düşüş kurumsal ve faturalı abone de olacak. Faturasız hat kullananlar için GSM operatörleri tarife oyunları ile algıda farklılık yaratacak.



Sırada sabit numaralar var

Mobilden sonra sabit telefonda da numara taşınabilirliği bekleniyor. Avrupa ülkelerinde mobil ve sabit telefonda numara taşınabilirliği uygulaması birbirine yakın zamanda gerçekleşmiş durumda. İngiltere'de 1996'da önce sabit, 1999'da mobil telekom pazarında numara taşınabilirlik uygulaması başladı. Ayrıca Macaristan, Letonya, Polonya gibi ülkelerde de mobil ve sabit telekomda aynı anda numara taşıma uygulaması başladı



Şebeke değiştirdiğinizi arayanlar öğrenecek

Diyelim ki; uygulama başladı ve numaranızı değiştirmeden operatörlerden istediğiniz operatörü seçtiniz. Daha önce sizinle şebeke içi konuşan arkadaşlarınız farklı bir şebekeye geçtiğinizi uyarı tonundan anlayacak. Yani artık 532 ile başlayan numara Telsim-Vodafone, 542 ile başlayan numara Avea, 555 ile başlayan cep telefonu numarası Turkcell hattı kullanabilecek. GSM operatörleri 1 hafta içinde değişiklikleri Telekomünikasyon Kurumu'na bağlı çalışan Abone Veritabanı'na bildirmek zorunda olacak.



Fiyat ve şebeke kalitesine bakıyorlar

AC Neilsen'in araştırması Ekim 2005'te Asya'da gerçekleştirilmiş.Operatör tercih nedenleri arasında ilk sırada fiyat ve tarife gelirken, ikinci sırada şebeke ve servis kalitesi geliyor. Abone başına aylık mobil telefon harcaması (ARPU) Türkiye gibi düşük olan ve 2 yıldan fazla sürede uygulanan Portekiz'de oran yüzde 10'un altında kalıyor.



Tarifelere dikkat edin

Operatörler tarifeleri belirlerken abonelere süre kısıtlamaları veya kontör atımlarında yaptıkları değişikliklerle dikkat çekmeye ve gelir kaybetmemeye çalışıyorlar. Operatörler genelde her 4 ila 11 saniye arasında kontör atıyor. Ancak bunun dışında da hareket edebiliyorlar. Örneğin Telsim-Vodafone "Sınırlar Ötesi" tarifesinde 60 saniye'de bir kontör atıyor. Yani 1 saniye veya 59 saniye konuşmanız fark etmiyor, 29 kuruşu her yeni dakikanın başında ödüyorsunuz.