Kızgın müşteri pazarında Operatör Payları... Rakamlar aldatmasın!




Mobilasyon: Refik Caglayan :: Main Page






























Permalink icon  Kızgın müşteri pazarında Operatör Payları... Rakamlar aldatmasın!





Dün zaman buldukça takip ettiğim blog’larda gezerken Arzu’nun “molaverrahatla” sitesinde dile getirdiği bazı verilere rastladım. Bu rakamlar müşterilerin www.sikayetvar.com sitesine belirli bir zaman içinde girdikleri firma şikayet rakamları…



Bu tarz sitelerin gerek tüketici gerek üretici için çok değerli olduğu kuşku götürmez bir gerçek. Fakat bazı bilgileri analiz ederken, hesabı doğru yapmak ve sonuçtan sapmamak gerek.



Her ne kadar mobilasyon’da VAS ve “mobile marketing” gibi konuların dışına taşmayı çok istemesem de,  konu GSM’de müşteri memnuniyeti ile ilgili olduğu için yazmak istedim.



Arzu’nun verdiği rakamlar sanırım biraz eskimiş. Ben bu sabah sikayetvar’dan aldığım güncel rakamları belirteyim. (Arzu’ya bu hesabı yapmama ön ayak olduğu için teşekkür ederim)





2006 yılı içerisinde sikayetvar sitesine aboneler tarafından;




  • Turkcell için: 1618 adet

  • Avea için: 1394 adet

  • Vodafone için: 924 adet şikayet girilmiş.



Rakamlara böyle bakınca sıralama tabi ki insanı şaşırtıyor. Turkcell en çok şikayet alan firma gibi gözüküyor ve Vodafone’da en az…



Bence burada ki ürün şikayetlerini rakamsal olarak değil, şikayet/abone-oranı ya da şikayet/pazar-oranı (nasılsa aynı şey) olarak incelemekte fayda var.



Çünkü hesabın (en sağlıklı sistem olan) Pazar payına göre yapıldığında, bir anda tüm sonuçların değiştiğini göreceksiniz.



Örneğin Turkcell 31 milyon aboneye hizmet verirken aldığı şikayet sayısı 1618 olarak gerçekleşmiş...



Oranlara bakarsak, siteye girip Turkcell adına şikayet yazabilecek potansiyel mağdur abone sayısı Avea'dan (31milyon/7.5milyon) 4,1 kat,  Vodafone'dan ise (31milyon/ 12 milyon) 2,6 kat daha fazladır.



Yani eşitliğimiz => T=4.1A=2.6V olarak gerçekleşir



Daha doğrusu,

Turkcell'in 1060,

Avea'nın 260 ve

Vodafone'un da 410 adet şikayet alması demek, abonelerin 3 operatörden de (pazar payları göz önüne alındığında) aynı oranda şikayetçi olması anlamına geliyor.



Çıkan bu oranları, siteye gelen şikayet adetleri ile hesaplarsak (ki bu güzel bir piyasa analizidir, model bir data’dır)  karşımıza çıkan yeni tablo şöyle oluşur...



 



Yani “www.sikayetvar.com” sitesinin verdiği datalara göre, müşterilerin en çok şikayet ettiği operatör aslında Avea olarak çıkmıştır.



Bunu Vodafone takip etmekte ve en sonda da Turkcell yer almaktadır.











Not: Birim katsayısının içinde bir çok değişkenin haricinde, bir de internet penetrasyon sabiti vardır. Bu oran ülkemiz için %21'dir. Bu çarpanı tüm operatörler için sabit aldım.



Ama operatör abonelerinin kendine has davranışları, sosyo-ekonomik ve internet erişim şartları göz önüne alındığında bu oranlar değişebilir.



Örneğin benim gözlemim Turkcell'den diğer operatörlere churn’u diyar eden abone genelde fiyat odaklı bir yapıya sahip ve daha avantajlı fiyatlar için yer değiştiriyor...



 



Not2: Tüm pazarlarda olduğu gibi, lider  (hatta yarı tekel) markaya müşteri daha az toleranslı davranır



Bu,  bir diğer markaya 3. kez kızıp dile getireceğiniz bir olayı, daha ilk anda lider marka aleyhine gündeme getirmeniz anlamına gelir.



Söz konusu bu  sadece GSM sektörüne değil, benzeri rekabetin yaşandığı tüm pazarlar için geçerlidir (bkz: Microsoft... )







Not3: Aslında bu şikayetlerin çoğu operatörler ile doğrudan ilgili değildir. Müşterinin başı gerçekten derttedir ama suçluyu operatör olarak algılamaktadır...



Halbuki (gelen şikayetlerinden anlaşıldığı gibi) suçlular genelde zincirin belli bir halkasıdır ve bu halkanın da neresi olduğu bellidir. (bkz: Spam abonelikler ve parazit servisler)



Not4: Kimin, ne kadar  memnuniyetsiz müşteri yarattığının haricinde, bir diğer önemli konu ise,  var olan bu şikayetlere olan ilgi ve bunların çözüm oranlarıdır.



Gene sikayetvar sitesinin verdiği bilgilere göre çözüm oranları ise aşağıda ki gibi gerçekleşmiştir.



















Permalink icon  Sıra dışı bir Mobil Operatör: Virgin Mobile




Hiç içinde Virgin ismi geçip de, dikkatinizi çekmeyen bir ürün, servis, reklam ya da başka bir şey oldu mu? Benim bu soruya cevabım hiç düşünmeden; HAYIR! Eminim sizinde öyledir. Peki nedir Virgin Mobile'ı bu kadar farklı kılan unsurlar...Ben araştırırken çok keyif aldım, umarım sizde okurken alırsınız...   devamı için tıklayın... »











Permalink icon  İnsanlardan daha fazla sayıda cep telefonu var.




Londra merkezli Informa Telecom & Media’nın, 2006 Ocak ayı sonu araştırma raporunun sonucuna göre, dünya'da ki 30 ülkede cep telefonu penetrasyonu %100’ü geçmiş durumda. Bu şu demek; yani mobil cihazların sayısı ülkenin nüfus sayısını bile aştı. Bu oranlar sinyal alınan telefon adetlerine göre hesaplanmış. Hat sayısı ya da operatör aboneliği değil.   devamı için tıklayın... »











Permalink icon  Mobil müzik servisleri pazarı büyüyor...




Informa Telecoms & Media’nın raporuna göre 2011 senesine yaklaşırken, mobil müzik,toplam 13 milyar dolarlık bir Pazar yaratmış olacak...   devamı için tıklayın... »











Permalink icon  Araştırmalar gösteriyor ki çocuklar Mobile TV’ye bayılacak…




"10-12 yaşları arasında cep telefonu kullanımı” ile ilgili yapılan bir araştırma, Mobil TV’nin çocukların kendi aralarında sosyal network kurmalarını ve sevilen programları izlemelerini sağlaması dolayısıyla bu yaş aralığında oldukça tutulduğunu ve bu popüleritesinin giderek artacağını ortaya koyuyor.   devamı için tıklayın... »







Permalink icon  Smart Phone'ların içerik servislerine ve gelire etkisi...




M:Metrics (mobil servisler ve sektör araştırma firması) Mayıs ayı karşılaştırma araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Firma, smart phone kullanıcılarının, bütün cep telefonu kullanıcılarının sadece küçük bir yüzdesini oluşturduğu halde, piyasada ki mobil içeriğin büyük bir bölümünü tükettiğini açıkladı. Yani Smart phone kullanıcıları sayıları az olmasına rağmen, piyasada çoktan multimedia tüketiminde kral müşteri konuma geçtiler.   devamı için tıklayın... »











Permalink icon  Eurovision 2006, televoting ve sıralama.... " SMS gençliğinin değiştirdikleri ! "




Bu yıl Yunanistan'da düzenlenen yarışmada; Finlandiya'nın neden birinci olduğu, SMS ile yapılan oylamanın sonuca etkisi, Türkiye'de ne gibi sorunların çıktığı, Türkiye'de ki oylama servisinin diğer ülkelerde olduğu gibi olmaması ve kimlerin neden oy veremedi ile ilgili bilgiler, fikirler....   devamı için tıklayın... »











Permalink icon  Araştırma: Mobil Pazarlama ve m-kampanya modelleri…




Mobil pazarlama ve gelişen mobil kampanya kurgularını hakkında tele.com.tr dergisi 2006 Şubat sayısında yayınlanan yazımı buradan okuyabilirsiniz; "Mobil pazarlamayı “Tüketicide satın alma isteği yaratma amacıyla, mobil mecra üzerinden ve/veya mobil ürünler kullanılarak yapılan tüm marka faaliyetleri” olarak tanımlamak mümkün. Her ne kadar mobil pazarlamayı bu şekilde tanımlasak da müşteriler genelde bu işi "pazarlamanın SMS ile yapılanı" ya da "telefona gelen üyelik mesajları" olarak algılayıp bu şekilde dile getiriyorlar. Halbuki SMS dışında mobil mecra üzerinden yapılan bir çok kurgu var"...   devamı için tıklayın... »











Permalink icon  Katma Değerli Mobil Servisler




Cep telefonlarını sadece birer sesli iletişim aracı olarak kullandığımız zamanlar çok geride kaldı. SMS’in iletişimde yarattığı değişim esnasında bizler, belki de farkında olmadan “yeni gelecek” için ciddi bir hazırlık aşamasından geçtik. SMS iletişimi, birer müşteri olarak hepimizin alışkanlıklarını, beklentilerini değiştirdi. Yeni iletişim tarzı derken bir de baktık ki, yenilikler bizleri daha hızlı ama daha sabırsız, daha bilgili ve bilgiye daha da aç bir hale getirdi. İnsanların düşünce sistemleri ve talep etme tarzları değişti. Artık zaman ve mekân tanımayan bu yeni müşteri modeline hitap etmek için yeni mecralar kullanmak gerekli. Aslında tüm bu alışkanlıkları değiştiren mobil teknoloji, değiştirdiği alışkanlıklara karşı cevabı yine kendisi veriyor... devamı var...   devamı için tıklayın... »



1 Dosya eklenmiş...











Permalink icon  Özel günlerde atılan SMS'ler ve farklılık....




Medya Tava'da okuduğum bu haberi olduğu gibi aktarıyorum. Haber ile ilgili yorumum ise aşağıda... Sizinde fikirlerinizi, düşüncelerinizi bekliyorum...   devamı için tıklayın... »











Permalink icon  İçeriğin gerçek maliyeti...




Daily record sitesinde yazılmış bir yazıda içeriğin gerçek bedelinden bahsediliyor. Genelde bir içerik (ringtone, realtone, mp3...vs) alırken karşımıza hep sabit bit fiyat çıkar. Bu içeriği indirirken charge eden GPRS fiyatı ise hep gözardı edilir. Bu maliyet bazen öyle bir boyutlara çıkıyor ki, satın alınan içeriğin bedeli nerdeyse iki katına varıyor...   devamı için tıklayın... »











Permalink icon  Mobil Oyunlar...




Yaşı otuz beş-kırkı geçmemiş hemen hemen herkesin mutlaka geçmişe dayanan bir dijital oyun serüveni vardır. Bu geçmiş; jetonlu oyun makineleri, Commodore 64, Amiga 500’ler den başlayıp, PC ve gelişmiş oyun konsollarına kadar geliyor. Bu makineler her zaman ilgi görmüş , oldukça büyük oyuncu kitlelerini bir araya getirebilmiş ve her alanda yankı uyandırmıştı, fakat bu oyun çağının en heyecanlı, en eğlenceli vakitleri hiç kuşkusuz zaman, mekan tanımayan ve büyük bir furya yaratan ufak cep oyun konsollarıyla yaşanmıştı.   devamı için tıklayın... »







Permalink icon  bazı önemli bilgiler...




Elime businessweek kaynaklı bazı sayılar geçti Pazar hakkında bilgi verebilir. Verileri alıp bilgiye dönüştürelim, tahminlerde bulunalım, öngörelim... Not: thanks "atalante"...   devamı için tıklayın... »











Permalink icon  WAP reklamları için standartlar...





MMA(Mobile Marketing Association) Mobil Web standartlarının oluşması için bir rehber hazırladı. Rehberde Banner çeşitleri, içerikleri VE  WAP üzerinden yapılan reklam kategorilerine yer verilmiş. Pdf dosyasını buradan indirebilirsiniz...

 













Permalink icon  Mobil Pazarlama: Hedef Kitleye Tam İsabet...




Pazarlamacılar, genelde reklamların hedefledikleri kitleye ulaşmaması ya da çok geniş kitlelere sunularak, hedeflerine dolaylı ve masraflı bir yoldan ulaşmasından yakınırlar. Öte yandan tüketiciler ise aradıkları hizmeti bulamamaktan, kendi ihtiyaçlarıyla uyuşmayan tanıtımlarla muhatap olmaktan sıkılırlar. Bu durum şirketler için büyük ve karşılıksız harcamalara, tüketici içinse zaman kaybı ve kızgınlıktan doğan marka değer kayıplarına neden olmakta. Mobil reklamcılık, internet ve mobil devrimleri kullanan bir reklam türüdür. Bilinen eski pazarlama ve reklam mecralarına alternatif olan "mobil reklamcılık”, zamanla hedef kitleye lokasyon ve zaman acısından doğru zamanda isabet etmesi, ürüne ilginin ölçülebilmesi gibi özelliklerle diğer pazarlama mecralarının eksiklerini kapatmış ve   devamı için tıklayın... »